Är det tillräckligt med bara A-kassa?

Om man blir av med jobbet finns det möjlighet att få ersättning i form av A-kassa, eller så kallad arbetslöshetsersättning. Det finns vissa villkor som måste vara uppfyllda för att man ska få A-kassa och dessutom är det många som är vana vid en betydligt högre ersättning än den A-kassa man har rätt till. Det kan därför vara lämpligt att se över sin inkomstförsäkring. Med en kompletterande försäkring har man möjlighet att få en ersättning som ligger mer i nivå med den lön man hade innan man blev uppsagd, än om man endast förlitar sig på A-kassan. Precis som med andra försäkringar gäller det att teckna försäkringen när man har anställning, och inte när man är på väg att bli uppsagd. Så även om en eventuell uppsägning känns långt borta, så är det dags att se över försäkringen redan i dag.

 

 

Så fungerar A-kassan

För att erhålla A-kassa behöver du skriva in dig på Arbetsförmedlingen. Du ska vara beredd att ta jobb direkt, inte vara sjukskriven, befinna dig i Sverige och ha eventuell barnomsorg ordnad. Du behöver också ha jobbat tidigare. För ersättning krävs att du tidigare arbetat i minst 6 månader med minst 60 timmar per kalendermånad under det senaste året, eller att du har jobbat minst 420 timmar under 6 sammanhängande månader med minst 40 timmar i var och en av de 6 månaderna under det senaste året. Storleken på ersättningen baseras på hur länge du har varit medlem i A-kassan och din tidigare inkomst. Du kan få upp till 80 procent av din tidigare lön, och högst 26 400 kronor per månad före skatt om du har varit medlem i A-kassan i minst ett år. Om du har varit med i A-kassan kortare än ett år kan du söka om en så kallad grundersättning. Grundersättningen uppgår till högst 11 200 kronor i månaden före skatt, beroende på hur mycket du har jobbat tidigare.

 

 

Så försäkrar du din inkomst över taket i A-kassan

Om din nuvarande lön överstiger 33 000 kronor per månad, eller om du vet att din ekonomi inte skulle tillåta dig att klara dig endast på A-kassa så bör du fundera på att skaffa en inkomstförsäkring. Försäkringar som hjälper vi arbetslöshet kan ofta tecknas av personer som är mellan 18-64 år och som i dag har en anställning. Det krävs också att du inte har kännedom om varsel om uppsägning eller kommande arbetslöshet vid tecknandet av försäkringen, så det är klokt att teckna försäkringen när allt är tryggt och stabilt. Det finns olika nivåer i en kompletterande försäkring, beroende på storleken på den lön som du har i dag. Rådgör gärna med bolag som tillhandahåller försäkringen för att hitta den nivå som passar dig. För de allra flesta kan A-kassan kännas otillräcklig. Då kan det vara bra att utöka sin ersättning med t.ex. ett Betalskydd. 

 

 

 

>> Vill du läsa mer om hur ett Betalskydd fungerar kan du läsa mer här.

Dela:

Relaterade artiklar

Västmannagatan 66

113 25 Stockholm

5593100-3310

Frågor om våra försäkringar? 

Kontakta oss:

Mail: info@safely.se

Telefon: 08-121 185 31

Safely Insurance AB. Copyright 2023. All rights reserved.

Safely Insurance AB 5593100-3310. Registrerat hos Bolagsverket.