Hur hanterar man en plötsligt försämrad ekonomi?

Försämrad ekonomi för dig själv eller någon i din närhet kan få stora konsekvenser. Att ekonomin försämras kan bero på olika faktorer.

 

Om en person i hushållet plötsligt blir av med sin anställning så påverkas den gemensamma ekonomin avsevärt. Även en längre sjukskrivning eller att bilen eller värmepannan i huset går sönder, påverkar ekonomin. Det finns vissa saker som man kan förbereda innan något händer, och andra saker som man kanske tvingas till när det väl sker. Ju mer förberedd du är på det värsta, desto tryggare blir din tillvaro.

 

 

Hur du hanterar inkomstbortfall

Till en början är rådet att försöka vara lugn i kaoset. Att stressa fram beslut kan leda till att fel beslut fattas. Sätt dig ner och resonera hur du till exempel kan hantera ett inkomstbortfall eller en kostnad som du inte hade räknat med.

 

 

I hushållsekonomin finns inkomster och utgifter. Förhoppningsvis finns även en buffert som kan användas i den här typen av situationer. Om en inkomst har minskat eller helt försvunnit, måste även utgifterna minska. Se över dina fasta kostnader och vilka värden som finns i boende, bil och andra tillgångar. Är det något som kan säljas av och hur mycket skulle det i sådant fall bidra till hushållskassan? Tänk på att om du till exempel säljer bilen så måste du kunna ta dig till skola, jobb och aktiviteter på annat sätt. Kostnader som tillkommer är ett åkkort med allmänna färdmedel eller en cykel. Räkna på hur mycket mindre dessa kostnader skulle vara jämfört med att ha kvar bilen, för att se om det är värt att sälja av bilen eller inte.

 

Se över hur du lever och vad du väljer att lägga pengarna på. Om du tycker om att resa så är det relativt enkelt att helt stryka den posten. Under en period får man skippa långresor och istället utforska närområdet, och kanske tälta istället för att ta in på hotell. Även stora utgifter på kläder och restaurangbesök är lätt att dra ner på. Det går att köpa mycket second hand eller låna från vänner och bekanta.

 

 

Svårare är det när det gäller boende. Man måste ha någonstans och bo och det är inte ett helt lätt beslut att flytta till något billigare, även om det förstås måste göras i vissa fall. Ta reda på vad det är som kostar i boendet ,och om det är något som går att påverka.

 

 

Hur du förbereder dig

Det är viktigt att tänka igenom ett scenario med inkomstbortfall, eller plötslig utgift, redan innan det händer. Det är just då som du har möjlighet att påverka din situation. Försök alltid att ha en buffert. Spara en hundralapp, eller helst mer, varje månad så att du bygger upp en buffert för plötsliga inkomstbortfall eller ökade utgifter.

 

Se över din ekonomi och gör en budget. Hur stort utrymme har du för resor och nöjen jämfört med absolut nödvändiga utgifter? Om möjligt, spara pengar för resor och nöjen på ett separat konto, så att du lätt kan stryka den posten om något oförutsett händer. Skapa en “nöjesbuffert” som endast används till nöjen om pengarna inte behövs till annat.

 

 

Se över dina försäkringar innan något oförutsett händer. Se till att ha till exempel hemförsäkring, bilförsäkring och ett betalskydd. Det är viktigt att teckna försäkringar medan du fortfarande har jobb. Se också över att du betalar in till A-kassan. Det som en eventuell A-kassa inte täcker upp kan fås ut via en kompletterande försäkring. Safely har till exempel försäkringen Betalskydd.

 

 

 

 

>> Här kan du läsa mer om hur ett Betalskydd kan hjälpa dig

Dela:

Relaterade artiklar

Är det tillräckligt med bara A-kassa?
Om man blir av med jobbet...
Läs mer

Västmannagatan 66

113 25 Stockholm

5593100-3310

Frågor om våra försäkringar? 

Kontakta oss:

Mail: info@safely.se

Telefon: 08-121 185 31

Safely Insurance AB. Copyright 2023. All rights reserved.

Safely Insurance AB 5593100-3310. Registrerat hos Bolagsverket.