Hur mycket kan arbetslöshet påverka ens livsstil?

Att bli arbetslös kan påverka både privatekonomin och självkänslan. Det viktiga är att hitta tillbaka till en tillvaro som man mår bra av och där man inte behöver stressa för mycket över ekonomin. Under en övergångsperiod, innan man har hittat ett nytt jobb, kan man behöva dra ner på hushållets utgifter. Försök stärka dig själv med aktiviteter som inte behöver kosta allt för mycket.

Om du blir arbetslös är det viktigt att tidigt göra upp en plan för vägen framåt. Förutom att anmäla dig till Arbetsförmedlingen och se till att du får ersättning i form av A-kassa och eventuell ytterligare ersättning från en kompletterande försäkring, så är det viktigt att känna att man har kontroll över situationen.

 

Ekonomisk påverkan

Den kanske mest uppenbara påverkan vid en arbetslöshet är att man inte har lika mycket medel att röra sig med. Hushållsekonomin påverkas och ofta måste man avstå från det där som sätter guldkant på tillvaron – resor, restaurangbesök och nöjen. Under en längre arbetslöshet kan det behövas dra ner på löpande utgifter som boendekostnader, mat, kläder och transport.

Det viktiga är att ta kontrollen över utgifterna och göra upp en budget. Hur mycket mindre inkomst får jag vid en arbetslöshet? Utgifterna måste dras ner i motsvarande utsträckning och då gäller det att tänka igenom vad det är man kan och vill uppoffra. Om du har sparat ihop en buffert, eller har tecknat en försäkring, har du större möjligheter att leva som tidigare trots en period av arbetslöshet.

 

Sociala sammanhang

Det kan vara tufft att vara arbetslös om man har vänner som ofta går ut och äter på restaurang eller som ses på aktiviteter som kostar pengar. Att tacka nej är aldrig roligt och dessutom är det viktigt att behålla sociala sammanhang eftersom man inte längre får det sociala via jobbet. Föreslå att ni träffas hemma hos någon istället eller välj en aktivitet som inte behöver kosta så mycket pengar.

I nya sammanhang kan det dessutom kännas tufft att berätta om sin arbetslöshet om någon frågar vad man gör. Att fråga om en persons jobb är en vanlig undran när man träffar en person som man inte har träffat tidigare. Tänk ut ett svar i förväg. Berätta vad du har gjort de senaste åren och vad som är planen framåt, istället för att uppehålla dig vid arbetslösheten.

 

Försök bevara välmåendet

Att ta hand om kroppen och huvudet är en viktig aspekt för att orka ta sig igenom en arbetslöshet och ta sig tillbaka till en tillvaro med jobb och rutiner.

Hitta rutiner som passar dig. Kanske du alltid har drömt om att prova yoga. Testa att börja dagen med ett yogapass och se om det påverkar din hälsa positivt. Efter att du har suttit under förmiddagen och sökt jobb, kan du gå en promenad för att rensa hjärnan, få frisk luft och motion. Sätt upp rutiner och se till att du har stunder där du faktiskt är helt ledig. När din dag med arbetssökande är slut så sätt dig med en bra bok och en kopp kaffe eller te och tillåt dig att slappna av. Om du mår bra så kommer du att ha mer krafter till att söka jobb, gå på intervjuer och utstråla en styrka för potentiella arbetsgivare.

Trygghet i ekonomin kan hjälpa med att minska stressen.

 

 

 

>> Du kan läsa mer om hur ett Betalskydd fungerar här.

Dela:

Relaterade artiklar

Är det tillräckligt med bara A-kassa?
Om man blir av med jobbet...
Läs mer

Västmannagatan 66

113 25 Stockholm

5593100-3310

Frågor om våra försäkringar? 

Kontakta oss:

Mail: info@safely.se

Telefon: 08-121 185 31

Safely Insurance AB. Copyright 2023. All rights reserved.

Safely Insurance AB 5593100-3310. Registrerat hos Bolagsverket.