5 saker du bör ha koll om du blir av med jobbet eller blir sjukskriven

Om du skulle bli av med jobbet eller bli tvungen att sjukskriva dig en längre tid gäller det att ha koll på vissa saker för att klara privatekonomin. Det kan bli extremt kännbart om du inte har förberett dig för en oväntad ekonomisk händelse.

Det är viktigt att ha en översikt över sina inkomster och utgifter och om möjligt spara så att du har en buffert. Du har möjlighet att trygga din tillvaro innan något sker, så se över om du är medlem i A-kassan och se till att du även har ett komplement. Hos t.ex. Safely kan du försäkra boendekostnader, bilutgifter och till och med vardagens utgifter. A-kassan är du medlem i via ditt fackförbund, och där kan du i vissa fall även teckna försäkringar. Tecknandet av en försäkring måste ske när du har en stabil inkomst och anställning.

Checklista om det oväntade inträffar

Om du skulle bli av med jobbet eller bli sjukskriven är det saker du bör ha koll på. Vad har du för möjlighet till ersättning efter uppsägning/sjukskrivning? För att klara löpande utgifter behövs en inkomst. Om du är medlem i A-kassan har du möjlighet att få en arbetslöshetsersättning, och om du blir sjukskriven kan du ansöka om sjukpenning. Behöver du täcka upp för ytterligare utgifter så är det bra med ett betalskydd.

1. Första dagen

Vid uppsägning måste du anmäla dig hos Arbetsförmedlingen första dagen för att få arbetslöshetsersättning.
Vid sjukdom: När det gäller sjukskrivning ska du sjukanmäla dig hos arbetsgivaren.

2. Jobbsök/Läkarintyg

Arbetsförmedlingen och du sätter upp en plan för hur du ska söka jobb och vad som krävs för att erhålla arbetslöshetsersättning.
Vid sjukdom: Om du fortfarande är sjuk efter 14 dagar ska din arbetsgivare sjukanmäla dig hos Försäkringskassan. Då behöver du också träffa en läkare för att få ett nytt läkarintyg. Intyget ska lämnas både till arbetsgivaren och Försäkringskassan.

3. Ytterligare ersättning

Har du tecknat inkomstförsäkring så har du möjlighet att få ut ytterligare ersättning utöver den ersättning du erhåller från A-kassan. Tänk på att en inkomstförsäkring måste tecknas innan du fått vetskap om ett eventuellt varsel. Vid sjukdom: När det gäller en längre sjukskrivning kan du även där teckna försäkring för att erhålla ersättning utöver sjukpenningen. Hel sjukpenning från Försäkringskassan är oftast ungefär 80 procent av den sjukpenninggrundande inkomsten, som också kallas SGI.

4. Ekonomisk buffert

Se över hur din ekonomiska buffert ser ut. Har du några sparade medel, och kolla hur länge de i sådant fall räcker.

5. Se över inkomster och utgifter

Om inte ersättningen räcker för att täcka utgifterna är det dags att ta en närmare titt på privatekonomin. Finns det några utgifter som går att stryka under den period som någon i hushållet är arbetslös eller sjukskriven? Se över om det finns något värde i tillgångarna i hemmet som går att sälja, eller om det finns möjlighet till alternativa inkomster. Var dock noga med att kolla upp vilka inkomster som är tillåtna, så att du inte går miste om A-kassa eller sjukpenning på grund av tillfälliga inkomster.


Hos oss kan du teckna en inkomstförsäkring som täcker dina vardagliga utgifter i händelse av en sjukskrivning eller uppsägning.

Föregående
Föregående

Hur hanterar man en plötsligt försämrad ekonomi?